Zorgeloos op reis

Een leuke vakantie is een zorgeloze vakantie, voor een mindervalide is een zorgeloze vakantie zeker mogelijk, maar wel wat lastiger dan voor iemand zonder handicap. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten voor een geslaagde vakantie.

De voorbereiding
Voordat u op vakantie gaat moet u nagaan welke aanpassingen noodzakelijk zijn voor uw vakantie in vergelijking met een standaard vakantie. Bedenk welke hulpmiddelen u in het dagelijks leven nodig heeft en ga na wat er bijvoorbeeld aangepast is aan uw huis zodat u er lekker kan wonen. Deze aanpassingen en hulpmiddelen heeft u namelijk ook op vakantie nodig. Maak een lijst van deze aanpassingen en hulpmiddelen en controleer of een mogelijke vakantiebestemming dit u ook kan bieden.

Vervoer
Een belangrijk onderdeel van een vakantie is het vervoer er naar toe en het vervoer op locatie. Houd bij zaken omtrent het vervoer tijdens uw vakantie ook weer rekening met hulpmiddelen en aanpassingen die uw het dagelijks leven gemakkelijker maken. Controleer bij het vervoersbedrijf ook of zij deze aanpassingen kunnen aanbieden. Sommige vervoerders vermelden dit op hun website, maar voor de zekerheid kunt u het beste de vervoerder even telefonisch benaderen. Wees in die communicatie heel exact, geef bijvoorbeeld de lengte en breedte van uw rolstoel door zodat de vervoerder kan controleren of uw rolstoel in zijn bus past. Miva heeft ook nog een aparte pagina met handige vervoerstips.

Locatie
Voor de locatie geld hetzelfde als voor het vervoer, controleer of de organisatie die de locatie aanbiedt aan uw voorwaarden kan voldoen. Denk daarnaast ook aan de directe omgeving van uw locatie. Een locatie in een steile straat is bijvoorbeeld heel vervelend als u in een rolstoel zit. De aanbieder van de locatie kan u ook over de omgeving vaak alles vertellen. Ook kunt met behulp van Google Maps zelf de omgeving en de rolstoelvriendelijkheid hiervan bekijken.

De hoofdlijn van deze aandachtspunten is eigenlijk dat u vooraf aan alles moet denken. Schroomt u zich er niet voor om de telefoon te pakken en belangrijke dingen na te vragen bij het vervoersbedrijf of bij uw accommodatie. Als u exact bent en goed uitlegt waarom u graag wilt weten of bepaalde voorzieningen op de bestemming aanwezig zijn zult u zich verbazen over hoe behulpzaam deze mensen zullen zijn.